slide2.jpg

Sinds 2014 hebben de projecten PACT en Kindcentra 2020 (met steun van Het Kinderopvangfonds) een grote impact gehad op de ontwikkeling van en het maatschappelijk debat over kindcentra. PACT richtte zich daarbij op de interprofessionele samenwerking binnen kindcentra: hoe zorgen de professionals ervoor dat hun samenwerking echt tot meerwaarde leidt? Kindcentra 2020 is een beweging van bestuurders uit de praktijk (primair onderwijs, kinderopvang, jeugdhulp) en wethouders die zich vooral richt op een toegangsrecht voor alle kinderen en het wettelijk mogelijk (niet verplicht) maken van kindcentra. In nauw overleg met alle betrokkenen bij PACT, Kindcentra 2020 en het Platform kindcentra is besloten de twee projecten in samenhang voort te zetten: PACT voor Kindcentra. De praktijk laat immers zien dat er een grote behoefte is om de ontwikkeling van kindcentra door te zetten, ook al lijkt het regeerakkoord deze ambitie niet te delen.

Via vijf domeinen werkt PACT voor Kindcentra tot 2021 aan het realiseren van betere ontwikkelingsmogelijkheden voor kinderen. De domeinen zijn kinderen en ouders; kwaliteit en wetenschap; praktijkontwikkeling en innovatie; professionalisering en verbinding en (maatschappelijk) draagvlak. Via deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de activiteiten die PACT voor Kindcentra onderneemt. Het is overweldigend dat er zo veel mensen betrokken zijn bij PACT voor Kindcentra. Dat laat de kracht van de beweging zien; een adviesraad, het Platform kindcentra en de regiegroep Kindcentra 2020. Samen met de uitvoeringsorganisatie geven zij vorm aan PACT voor Kindcentra. De uitvoeringsorganisatie van PACT voor Kindcentra bestaat uit drie programmaleiders (Anki Duin, Gerdi Meyknecht en Maaike Vaes), tien regionaal werkende ambassadeurs en de ondersteuners van de vier kopgroepen.

De samenwerking tussen primair onderwijs, zorg, kinderopvang, welzijn, sport en cultuur gaat onverminderd voort. Dat uit zich op allerlei terreinen. Een voorbeeld. Op 29 juni ondertekenden VWS, VSG, VNG en NOC*NSF het nationale sportakkoord. In dit akkoord slaan de sportorganisaties, gemeenten en de rijksoverheid samen met de provincies, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties de handen ineen om de kracht van sport in Nederland de komende jaren beter te benutten. Verschillende deelakkoorden werken dit verder uit. Het deelakkoord Van jongs af aan vaardig in bewegen legt de focus op kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar en doet voorstellen om de motorische vaardigheid van de jeugd te verbeteren. Het mooie van dit akkoord is dat de betrokken partijen ervan overtuigd zijn dat dit alleen via een integrale benadering zal werken. En dat past geheel in de gedachtegang van PACT voor Kindcentra. Meer over het nationale sportakkoord lees je hier

Vorig jaar maart verscheen het advies van de Taskforce samenwerking onderwijs en kinderopvang Tijd om door te pakken. Net voor het zomerreces zullen minister Slob en staatssecretaris Van Ark hun mening geven. Wij zijn benieuwd of ze gaan doorpakken en houden je op de hoogte!

Ik wens je een mooie zomer en hoop dat we elkaar de komende jaren nog vaak zullen spreken.
Als je na het lezen van deze nieuwsbrief opmerkingen of suggesties hebt, dan horen we die graag!

Gijs van Rozendaal, voorzitter PACT voor Kindcentra