slide2.jpg

SkoaterwiisIn kindcentrum Skoatterwiss in Oudeschoot, een dorp in Friesland, werken kinderopvang, onderwijs en jeugdhulp samen om kinderen en ouders beter te ondersteunen. Dit doen zij met behulp van de centrumcoach, die de verbindende factor is tussen kind, ouders en professional. PACT voor Kindcentra maakte een filmpje over de werkwijze van de centrumcoach, vanuit de ogen van een ouder, waarbij het effect van het interdisciplinair samenwerken en inclusie tot zijn recht komen.

“De centrumcoach heeft écht tijd voor de ouders en de kinderen. We gaan eigenlijk altijd eerst naar de centrumcoach als er wat is”
Patrick de Haan (ouder Skoatterwiis)

De centrumcoaches bieden op uiteenlopende gebieden en in verschillende vormen ondersteuning aan niet alleen kinderen en ouders, maar ook aan teamleden. Door dagelijks aanwezig te zijn kunnen intensieve contacten worden opgebouwd- en onderhouden met het kind en zijn opvang- onderwijs- en gezinssysteem. Hiernaast kan intensieve samenwerking plaatsvinden met andere professionals buiten het Kindcentrum. De centrumcoach neemt hierbij een coördinerende rol op zich.

Doordat centrumcoaches met een andere bril kijken, kunnen ouders bij de centrumcoach terecht met al hun vragen over de opvoeding, gedrag en brede ontwikkeling van hun kind. Voorheen werd elk kind met gedragsvragen, opvoedingsvragen en ontwikkelingsvragen doorverwezen naar hulpverlening buiten Skoatterwiis. Nu gebeurt dit nu alleen wanneer er sprake is van meervoudige en complexe gezinsproblematiek of wanneer verder onderzoek nodig is. Dit alles gebeurt altijd pas nadat de centrumcoach hierin zelf eerst een stukje hulpverlening heeft opgepakt. Preventief werken in de directe omgeving van het kind en zijn gezin ten top!

Wil je meer weten? Heb je vragen en kom je graag (digitaal) op bezoek? Kijk dan voor meer informatie op de website van Kindcentrum Skoatterwiss of neem contact op met Patricia Kruijt, directeur Kindcentrum Skoatterwiis of met Miek Hehenkamp (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), PACT voor Kindcentra ambassadeur en procesbegeleider bij Skoatterwiis.

Het belang van de centrumcoaches

 1. Gezinnen zijn volledig in beeld, crisissituaties en inzet zwaardere hulpverlening worden voorkomen
 2. Opvoedingsondersteuning wordt aangeboden vanuit het Kindcentrum
 3. Teamleden onderwijspersoneel kunnen zich richten op onderwijstaken
 4.  Verzuim neemt af
 5. Centrumcoaches als centraal aanspreekpunt voor ouders
 6. Coördinatie rondom zorg vindt vanuit het Kindcentrum plaats
 7.  Korte lijnen met externe partners
 8. De drempel naar hulp is laag
 9. Zorg en onderwijs en opvang zijn met elkaar verbonden: samenwerking is ontstaan
 10. Normaliseren (in plaats van problematiseren) leidt tot passende begeleiding
 11.  Interne expertise is verbreed
 12. Er is een doorgaande lijn ontstaan op verschillende gebieden
 13. Directe hulp is mogelijk en vanzelfsprekend