Slide 1
Pact voor Kindcentra

Een ontwikkelomgeving voor kinderen van 0 tot 12 jaar; waarin ieder kind meedoet, meetelt en leert, waarin professionals met plezier werken & waarin ouders, kinderen en medewerkers samen optrekken

Slide 1
Pact voor Kindcentra

Een ontwikkelomgeving voor kinderen van 0 tot 12 jaar; waarin ieder kind meedoet, meetelt en leert, waarin professionals met plezier werken & waarin ouders, kinderen en medewerkers samen optrekken

previous arrow
next arrow

PACTvoorKindcentra film

PACT voor Kindcentra staat voor een ontwikkelomgeving voor kinderen van 0-12 jaar, waarin ieder kind meetelt, meedoet en leert, ongeacht herkomst, mogelijkheden en beperkingen, waarin professionals met plezier werken en ouders, kinderen en medewerkers samen optrekken. Kernwaarden hierbij zijn inclusief, integraal en interprofessioneel.

PACT voor Kindcentra, als programma van activiteiten, gesteund door Het Kinderopvangfonds, is in maart 2022 gestopt, maar de beweging gaat door. We kijken met trots terug op de verbinding die tot stand is gekomen tussen zoveel partijen en op wat er is bereikt. Onze dank is groot!


VNK0In de afgelopen jaren heeft PACT voor Kindcentra veel interessant onderzoek laten uitvoeren en is er veel informatie beschikbaar die we graag delen met de praktijk. Hiervoor hebben we de ‘toolbox’ ontwikkeld met veel nuttige instrumenten die je in je eigen praktijk kunt inzetten. Zo vind je tal van wetenschappelijke onderzoeken, filmpjes, handige handreikingen, zoals bijvoorbeeld het beroepsbeeld medewerker IKC en een handreiking modulair rollenmodel kindcentra. De website van PACT voor Kindcentra is onder beheer van de Vereniging Netwerk Kindcenta. Ben je op zoek naar nog meer relevante informatie over integrale kindcentra, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De PACT-ambassadeurs ondersteunden de praktijk, de opleidingentafel verkende wat er aan opleidingen nodig was, de kennistafel verbond wetenschap en praktijk. Kindcentra 2020, onderdeel van PACT, en het Platform Kindcentra voerden de lobby voor een toegangsrecht tot kinderopvang voor elk kind, ongeacht of de ouders werken.


Hoewel het programma PACT voor Kindcentra stopt gaat de beweging voor de ontwikkeling van kindcentra en een toegangsrecht tot kinderopvang voor elk kind door. Het Platform Kindcentra neemt deze uitdaging op zich. Het Platform bestaat uit vertegenwoordigers van werknemers-, sector- en ouderorganisaties uit kinderopvang en primair onderwijs en ‘aanpalende’ organisaties die betrokken zijn bij het jonge kind vanuit de sectoren kunst, cultuur, sport, jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg, emancipatie, wetenschap en meer. Het Platform Kindcentra zal ook een aantal nieuwe initiatieven nemen die helpen om de praktijk en de politiek verder te brengen.

De activiteiten van de opleidingen- en kennistafel van PACT voor Kindcentra worden ook voortgezet maar onder een andere vlag. 

Wil je meer informatie over de activiteiten van het Platform Kindcentra, de kennistafel of opleidingentafel of wil je in contact komen met mensen uit jouw regio die nauw betrokken waren bij PACT voor Kindcentra, neem dan contact op met de betreffende personen via deze pagina.