Slider

Still014Leren, bewegen en creatief bezig zijn. Dat zijn de belangrijkste onderdelen van de ideale dag volgens kinderen. Vooral voor het onderwijs heeft de jeugd een stapel inspirerende ideeën voor verbetering. Meer buitenles zodat ze minder stil zitten, een kook- en rekenles in één en elke week een spreekbeurt van ouders over hun werk. Een en ander blijkt uit een groot onderzoek van PACT voor Kindcentra.

Tekst door Tako Rietveld in samenwerking met PACT voor Kindcentra.

Still009Kinderen vinden het heel erg belangrijk dat ze op hun ideale dag bewegen en buiten kunnen zijn. 94% van de kinderen geeft aan tijdens schooltijd meer te willen bewegen dan nu, 77% wil vaker buiten les.

Still005

Veel kinderen vinden dat er teveel wordt stilgezeten op school. 'Je hoeft niet per se uit een boek te leren', benadrukt Dianne (12) van OBS Houwingaham in het Groningse Bad Nieuweschans.

wat20willen20kinderen202Veel kinderen willen vaker naar buiten, proefjes doen en mensen ontmoeten. 'Bij ons op school komen deze week mensen iets vertellen over hun beroep', vertelt Joëlle (11) van OBS Houwingaham. 'Bijvoorbeeld een mevrouw die in het ziekenhuis werkt en iemand uit een restaurant. Wij mogen daarna allemaal vragen stellen. Dat is heel interessant.'

Still010Ook ouders hebben wel een wensenlijstje voor het onderwijs. Meer aandacht voor sociale vaardigheden, wordt vaak genoemd. Net als leren presenteren, talenten ontdekken en 'op avontuur gaan'. Ook EHBO staat op sommige lijstjes, net als les in ontspanning.